Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah..

DAH HABIS TDM!! Heh..
~Noted: Oncall TDM nanti bulan puasa ok! I'm repeat, Ramadhan!

.:. Selamat berbuka di kaunter TDM.. Confirm!
.:. Selamat solat tarawih di Farmasi Utama (Doktor2 yang order TDM, sila jadi imam!) =)
.:. Selamat bertadarus di Farmasi Utama.. InsyaAllah..
.:. Selamat bersahur di Hospital Sultanah Nur Zahirah (semoga tak sempat ada pengalaman ni) Haih~
.:. Selamat beribadah! ^_^

Ramai kawan-kawan yang bukan medical field tanya, TDM tu apa? Buat apa? Again, jangan fikir pharmacist just dispense ubat je ek..

***

TDM ni salah satu department under farmasi. TDM stand for Therapeutic Drug Monitoring.

TDM ni melibatkan ubat-ubat yang narrow therapeutic index. Erm. Camne nak cakap ek. Contohnya satu ubat ni, patient ni makan 60mg. But then, doctor naikkan dose kepada 65mg. Walaupun hanya 5mg perbezaannya, ia sudah cukup untuk memberi kesan yang negative kepada patient. Mostly baby pra-matang (Lahir tak cukup bulan). Jangan terkejut kalau saya katakan saya pernah monitor seorang baby yang hanya seberat 500-700g! Gula pun 1 plastik tu pun 1000g = 1kg ok~ (Noted: Ini perkara biasa bagi warga hospital..) Am I ryte?

Nak tau lebih lanjut, sila tanya pakcik Google! Ngeh3..

Ni sekadar intro.. InsyaAllah sekejap lagi nak abadikan steps untuk check darah sepanjang berada di TDM..

For future AAK members, all da best!! Heh~