Kenapa semua ini terjadi padaku?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah : 216) 


Kenapa terlalu berat ujian ini?

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." (Al-Baqarah : 286)

Terasa kehidupan ini sudah tiada maknanya lagi bagiku. Mengapa?

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (Ali Imraan : 139)

"... ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (Yusuf : 87)


Bagaimana harus ku hadapi semua ini?

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk." (Al-Baqarah : 45)

Apa yang akan kudapat daripada semua ini?

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.." (At-Taubah : 111)


Kepada siapa harus aku berharap?

"Cukuplah ! Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal." (At-Taubah : 129)

Berimankah aku?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta?" (Al-Ankabut : 2-3)



Notahati:
Alhamdulillah.. Feels better today.. Tqvm sahabat2 yang memahami; 'Atikah, Leen & Intan.. Tq Kak Salilah bertanya khabar.. Sayang kamu semua..

Apabila diri di uji

Beberapa minggu lepas, saya muhasabah diri..
Hidup saya sekarang terasa sedikit tersasar..
Hati terasa kurang tenang..
Hari-hari yang dilalui sekarang agak tidak lancar..
Astaghfirullah..

Beberapa hari lepas..
Saya terfikir lagi..
Terasa bagaikan sudah lama tidak di uji..
Terasa bagaikan sedikit jauh dari Allah..

‘Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata ‘kami beriman’ sedangkan mereka tidak diuji (dengan sesuatu ujian) ‘– (Surah al-Ankabuut ;2) 


Namun, tanpa saya sedari..
Rupa-rupanya saya sedang berada di landasan itu..
Landasan untuk menuju ke medan ujian..
Betapa saya tidak menyedarinya..

Beberapa jam lepas..
Saya benar-benar diuji..
Pedih.. Perit.. Hanya Allah yang tahu..
Tapi, inilah hakikat..
Inilah kenyataan yang perlu saya hadapi..
Berikanku kesabaran Ya Allah..


Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

“Sungguh mengkagumkan urusan seorang mukmin. Sesungguhnya semua urusannya adalah baik. Dan hal itu tidak akan diperoleh kecuali oleh seorang mukmin. Apabila dia mendapatkan kesenangan, maka dia bersyukur. Maka hal itu merupakan kebaikan baginya. Dan apabila dia ditimpa kesusahan maka dia bersabar. Maka itu juga merupakan kebaikan baginya.” (Imam Muslim)


Sesungguhnya.. Wirdiana..
Allah rindukan rintihanmu berpanjangan..






Sesungguhnya..
Redha itu perit..
Tapi imbalannya manis..
Semoga episod duka yang sedang dilalui pantas berlalu..
Semoga senyuman menanti di penghujung jalan..
InsyaAllah..



Pengajarannya.. Ingatlah Wirdiana..

Wasiat Luqman al-Hakim kepada anaknya “Wahai anakku, janganlah engkau langsung menelan sahaja kerana manisnya barang dan janganlah langsung memuntahkan sahaja pahitnya sesuatu barang itu, kerana manis belum tentu menimbulkan kesegaran dan pahit itu belum tentu memberi kesengsaraan”




رَبَّنَا وَلاَ تُحَمِّلْنَا مَا لاَ طَاقَةَ لَنَا بِهِ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا أَنتَ مَوْلاَنَا فَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ
“Wahai Tuhan kami! janganlah Engkau pikulkan kepada Kami apa Yang Kami tidak terdaya memikulnya. dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah Kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum Yang kafir”. (al-Baqarah:286)




Notahati:
Sekadar meluahkan apa yang  terbuku di hati..
Semoga ujian ini mampu meningkatkan keimanan kepadaNya.
Aku rindukan ketenangan. Berikanku kebahagiaan Ya Allah.

Ri-Yaz Heritage? Marina Resort & Spa?
Honestly, sebelum bermastautin di Terengganu, memang saya tak tahu pun kewujudan ia. Hee~ Lokasi berlangsungnya Monsoon Cup setiap tahun ok!

Maklumat lanjut tentang Ri-Yaz Heritage, KLIK DISINI


10 Februari 2011.. Khamis.. 830-1130 malam..

Annual Dinner Pharmacy Department, HSNZ 
Majlis Persaraan Puan Isahbi..




TQ & Sorry for everything Kak Bi.. Semoga hidup sentiasa dinaungi lembayung rahmat Allah..

~Njoy da pics~



Selamat Bersara.. Awet muda gitu Kak Bi.. ^_^


Last pic b4 balik~ (i'm not included.. Ceh!) =p


First time dinner yang open air.. Heh~


Jejaka Idaman Malaya.. =p


With Kak Yah.. 


Part of us..


Wahhh~ I wish it's mine.. *berangan* >.< 


Kami kat luar tu.. Open air.. Heh~


Cindai Ballroom.. Ri-Yaz Heritage..
 

http://www.ri-yazheritage.com/


Notahati:
Alhamdulillah.. Honestly, saya semakin bahagia & gembira di Terengganu.. ^_^
But still, mengharap untuk balik kerja di Kelantan aaa.. InsyaAllah..

~ Credit to Kak Mizah for all those nice pics!!

Sekadar ingin berkongsi.. 
~Straight to the point.. Tak tahu nak intro..~

Salah satu tugas saya di Farmasi ACC ialah labelling..
(Labelling? Ia merupakan perbuatan menulis di sampul ubat.. camne nak explain ek.. Eg: Doc tulis Tab PCM 1g TDS, so saya kena tulis kat sampul ubat Paracetamol 500mg tu as 2 biji 3 kali sehari.. Something like that laa..)  

Tengah khusyuk labelling, tiba-tiba telefon merah di hadapan saya berdering.. Aduyai.. Ni yang malas nak buat label depan telefon ni. Cuak kalau doktor call tanya soalan yang saya tak tahu nak jawab. Ngee~

Wirdiana: Hello. Farmasi ACC.
Dr P: Hello. Saya Dr P dari MOPD. Mintak tolong. Untuk patient Tengku Noraini Razali (Bukan nama sebenar), saya tertinggal ubat. Tolong tambah Atorvastatin.
Wirdiana: Owh. Ok. Berapa ye dose? 20? 40?
Dr P: 20mg ON. Terima kasih.
Wirdiana: Ok doktor. Sama-sama.


Selepas labelling, saya terus mencari slip ubat patient Noraini Razali. Ok! Jumpa, nombor 1184~ Eh! Biar betul nak tambah Atorvastatin? Ubat cholesterol? Patient ni makan 4 jenis ubat PSY je ni. (PSY: psychotropic). Langsung takde ubat hypertension & diabetes. Ok then, call doc balik. Dr P, nasib baik dah kenal~

Wirdiana: Hello. Assalamualaikum. Dr P. Saya Wirdiana dari farmasi. Nak confirmkan pasal patient tadi tu. Sure nak tambah Atorvastatin? Dia tak on pun ubat lain.
Dr P: A'ah. Saya lupa tulis tadi.
Wirdiana: Tapi masalahnya, patient ni just on ubat PSY. Awak kat Klinik Psychiatry? Ke awak kat mana?
Dr P: Eh. Saya MOPD. Medical. (Hah! Confirm silap patient!)
Wirdiana: Aaa. Boleh tak awak tolong check balik. (Wirdiana! Lain kali tanya IC awal2 tadi lagi~)
Dr P: Ok2. Nama Tengku Noraini Omar. IC : 987654321.
Wirdiana: Ok2. Nanti saya tengok balik. Sorry ganggu. Tq.


Then terus berkejaran mencari slip ubat patient Tengku Noraini Omar. Nombor 1186! Hanya selang 2 nombor dengan Noraini Razali (nama sekadar rekaan). Aduyai. Nama almost sama. Syukur terperasan "kepelikan" ia~

Moral of the story:
To Pharmacist: Sila dengar nama betul2, mintak IC terus. Bak kata Wonderpet: Ini serius!! @_@
To Doctor: Kalau nak betulkan pape, mintak tolong bagi nama penuh & IC ye. Tq!

Semoga ia tak akan berulang. InsyaAllah.


Notahati:

1) Ingatkan nak share on that day, tapi busy. Then terus batalkan niat. Tapi hari ni jaga bahagian Claiming (tempat patient datang ambil ubat yang terlepas nombor), tiba-tiba kena dispense ubat patient di atas. Free2 kena dengar patient marah2 sebab doktor tertinggal tulis ubat.. Terpaksa dengar je la on behalf of Dr P~ *pasrah*

2) Tak sabar nak berurusan dengan Dr Salilah. Ngeh3~ =p

Related Posts with Thumbnails