Alhamdulillah..

Akhirnya, saya dah dapat kembali ke Kelantan.. Tapi ada kemungkinan untuk kembali berhijrah ke luar Kelantan.. Oh Terengganu.. Oh Pahang.. Erkk?? Hee..



Welcome back to Kelantan

16 November 2011 (Rabu)
- Saat-saat akhir berada di HSNZ.. Bersalaman.. Bermaafan..

17 November 2011 (Khamis)
- Cuti rehat.. Packing barang..

18 November 2011 (Jumaat)
- Le Tour de Terengganu with Nuha & Syazana..
- Mesra Mall, Kemaman.. Pantai Kemasik..

19 November 2011 (Sabtu)
- Perjalanan terakhir DBH 4**8.. KT - KB..
  Slow je drive, menikmati pemandangan sepanjang perjalanan.. Sayu..
  DBN 4**9.. Selamat menyusul jejak langkah DBH 4**8..

21 November 2011 (Isnin)
- Melaporkan diri di Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan, Tingkat 5, Wisma Persekutuan Kelantan..
- Melaporkan diri di Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Pengkalan Chepa.. 
- Penempatan : Hospital Tanah Merah! ~Terkedu sesaat~ Ok.. Redha..

22 November 2011 (Selasa)
- Menyambung 'floating' di Pengkalan Chepa..
- Berfikir-fikir untuk merayu bertukar ke Hospital Kuala Krai.. Ngee.. Tapi tak jadi mintak..

23 November 2011 (Rabu)
- Bermulalah episod driving 90km sehari.. Hmm..
- Daily: 45km KB-TM + 45km TM-KB = RM9 Caltex / Petronas..
- Mula bertugas di Farmasi Pesakit Luar, HTM

4 Disember 2011 ( Ahad)
- Melaporkan diri secara tidak rasmi di HTM

14 Disember 2011 (Rabu)
- Secara rasminya menjadi warga Hospital Tanah Merah..


Semoga segala urusan dipermudahkan Allah.. InsyaAllah..
Semoga pekerjaanku dinilai ibadah disisiNya.. InsyaAllah..
Semoga segala perancangan yang sedang dirancang diberkati Allah.. Amiin.. ^___^

Assalamualaikum.. 

Walaupun agak terlambat, saya tetap nak buat entry khas ni.. Khas untuk warga Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu, Terengganu.. Pejam celik, pejam celik.. Sudah pun setahun saya bermastautin di Terengganu.. Macam baru je dapat keputusan penempatan PRP, kemudian berhijrah ke Terengganu, hidup merempat menumpang di rumah classmate UiTMPharmacy (Najmi) selama seminggu, kemudian berpindah ke "Rumah Pink".. Akhirnya, dipertemukan dengan "Rumah PRP"..

22 August 2010.. Menjejakkan kaki di HSNZ..

16 November 2011.. Melangkah keluar dari HSNZ..


Terima kasih buat seluruh warga HSNZ, terutamanya semuaaaaaaaa warga Jabatan Farmasi..
- Pn Rozita
- Pn Wan
- Pn Rohana
- Kak Nor CRW - Pn Saidatul ACC
- Kak Ha (external)
- Kak Zu TPN - Pn Chua TPN
- Ain CDR - Najwa 7EF - Kak Nadia
- Kak Sima - Kak Faezah - Balkis
- Kak Za Satelit 7
- Kak Mizah TDM
- Kak Fifi - Nana - Toh - Che Wan
- Kak Nor Bayani
- Kak Moh Radicare
- Izyan Hazwani
- Tn Adnan - En Yusof
- Kak Wan Maziah
- Kak Wan Mariah
- Kak Wan Norasilah
- Kak Ida Afzan - Kak Dayah - Kak Sa
- Kak Maizatul - Kak Noraini - Kak Asiah
- Kak Kamariah - Kak Nazeha - En Nazri
- En Fauzi - En Abdullah (Pak Lah)
- Pn Rosnida
- Zulfah
- Kak Munirah - Kak Najiah - Kak Nurul
- Cik Na (Pn Nabilah)
- Kak Mira
- En Bakhtiar
- Kak Pah
- Kak Linda
- En Saufi - En Saiful - Kak Mimah
- Kak Nazira - Kak Fatty
- Pn Zai - Kak Aimi
- Rizal - Kak Liza - Bazilah
- Fatin - Kak Ada - Aatiirah
- .........


Ribuan terima kasih juga diucapkan kepada semuaaaa doktor yang saya pernah berurusan.. Doktor Pakar, MO, HO..

- Dr Kashfi - Dr Zawawi - Dr Salmi
- Dr Majidah - Dr Tg Farah - Dr Zairu Afifi
- Dr Roslina - Dr Maryam - Dr Syukriah
- Dr Shukri - Dr Aizat - Dr Fahmi - Dr Izzad
- Dr Fawzana - Dr Aisyah Adni
- Dr Zaatil - Dr Kadir
- Dr Sarah - Dr Fatin
- Dr Azhar - Dr Ihfaz
- Dr Diana Sukra - Dr Jehan - Dr Mas Adila
- Dr Syazwani Izyan - Dr Rasid - Dr Mas Dalina
- .........


Teristimewa, rakan-rakan seperjuangan PRP..
.:.Syafiq.:.Latfi.:.Salimin.:.Lukman.:.Hazwan
.:.Syazana.:.Syaza.:.Nuha.:.Najmi.:.Huda
.:.Dahlia.:.Sahida.:.Hajar.:.Suzi
.:.Fally.:.Hiqma.:.Laila.:.Fatimah
.:.Lee.:.Siew Yan.:.Sammanta.:.Cindy
.:.Khalil.:.Nicole.:.Qin.:.Anyss.:.Jue
.:.Shukriah.:.Liyana

TERIMA KASIH SEMUAAAAAA

Kosong

Seriusly, hidup terasa kosong! 

Serba tak kena. Buat ini tak kena. Buat itu tak kena. 

Mungkin sedikit bosan dengan kerja. Bangun pagi, mandi, solat, kerja, solat, kerja, solat, balik rumah, makan, solat, solat, tidur. Esok, esok, dan esoknya lagi, lagi dan lagi, ulang benda sama. Titik. 

Ditambah lagi..

Semakin bertambah usia, semakin bertambahlah ujian, dugaan dan masalah. Hypothesis yang tepat. Tapi semestinya ia seiring dengan pengajaran dan pengalaman bukan?




 Ma pesan: Jangan lupa baca "Love Letters" setiap hari. Oh! Terasa agak jauh dari Tuhan. Moga diberikan kekuatan untuk kembali. InsyaAllah.

~Really lost in my own world~


Masih ada yang sayang

Alhamdulillah, walaupun sudah bergelar 'wanita bekerjaya', saya masih berpeluang mengikuti program-program luar. Syukur. Tanggal 10 September 2011 (Sabtu), saya berkesempatan menyertai program di Rumah Puteri Harapan, Taman Sabariah, Pengkalan Chepa. Rumah yang menempatkan sekitar 200 anak-anak yatim dari seluruh Kelantan.

Sepanjang program, hati saya paling tersentuh semasa aktiviti terakhir untuk sesi pagi. Mereka diminta menulis "Warkah Untukmu" yang ditujukan kepada ayah / ibu yang sudah meninggal dunia. Memberi peluang untuk meluahkan segala yang terbuku di hati. Tentang impian yang dibina bersama. Tentang kejayaan yang tak sempat dikongsi bersama. Kira-kira separuh ahli kumpulan saya menitiskan air mata. Dua orang yang menangis teresak-esak sehinggakan saya terpaksa menghulurkan tisu. Di saat mereka bersungguh-sungguh menangis, sengaja saya 'trigger' hati dan perasaan adik-adik ni. Supaya tersentuh jauh ke dasar hati. Semoga berhasil.



Sukar untuk digambarkan, Adik A mempunyai 12 orang adik beradik, masih mempunyai ibu ayah. namun terpisah dek kemiskinan harta. Moga dirimu tidak terjebak dengan 'kemiskinan' ilmu, budi dan paling penting agama ye dik. Apabila ditanya keadaan adik-beradik lain, hanya gelengan sebagai jawapan. Akhirnya bersuara, "saya tak tahu kak adik-adik macam mana sekarang."

Lain pula ceritanya dengan Adik S. Nampak happy. Tapi apabila diselongkar sehingga ke dasar hati. Pelbagai kisah pilu menghantui fikirannya. Bila ditanya berapa beradik? Jawapannya, anak mak semua 4 orang, tapi anak ayah 18 orang. Pelik! Bagaimana tu? Rupa-rupanya, ayahnya beristeri empat. Yang menyedihkan, ayahnya sudah pun sudah pergi selama-lamanya. Innalillah.

Hati terakhir yang saya sempat selami, seorang adik yang baru berusia 11 tahun. Mula-mula, hanya setitis air mata, kemudian berjuraian tanpa henti. Apabila ditanya perlahan-lahan, "ayah baru meninggal". Bila dik? "Baru je bulan lepas. Sebelum raya." Terpaksa ditempatkan di sini kerana faktor kemiskinan. Oh! Saya terkedu. Semoga dirimu tabah adikku.

“Barang siapa yang mengusap kepala anak yatim kerana Allah baginya pahala atas setiap helai rambut yang disentuhnya.”

Terlalu banyak cerita yang ingin dikongsikan bersama. Tapi, masa kurang mengizinkan. Maaf. Buat adik-adikku di Rumah Puteri Harapan, doa kami sentiasa mengiringi perjuangan adik-adik mengharungi hidup ini. Sungguh, kagum dengan adik-adik. Seandainya saya yang berada di tempat mereka, saya tak rasa saya akan sekuat mereka. Terima kasih Allah atas anugerah keluarga bahagia. Syukur Alhamdulillah.

Jutaan terima kasih saya ucapkan kepada ex-classmate UiTM Pharmacy Rx5, Mazlieana Hidayah atas kesudian mengajak saya menyertai program ini.

Infiniti terima kasih saya ungkapkan kepada barisan pimpinan peneraju program, terutamanya Syafiq Rasidi, Arah, Sya, Muiz, semua warga overseas students & local students.. Maaf saya tak berkesempatan mengenali kalian dengan lebih dekat. Moga kita berpeluang bekerjasama lagi dan lagi dan lagi. Saya doakan semoga perjuangan pengajian kalian dipermudahkan dan diberkati Allah. Moga redha Ilahi sentiasa mengiringi perjalanan hidup kalian. Terima kasih atas segalanya.




Notahati:
Sangat-sangat merindui penglibatan secara aktif sepanjang menerajui SOPHYS (Society of Pharmacy Students) & UiTM.. Erm.. Rindu segala program khidmat masyarakat. Menjelajah ke MRSM, SBP, rumah anak-anak yatim, Minggu Mesra Siswa, Bersamamu TV3, Academic Mission to Hong Kong-Beijing etc.. I likeeeee~ ^_^


Jika kamu MEMILIKI sepinggan nasi
Yang kamu pasti baik untuk diri kamu
Yang MENGENYANGKAN dan BERKHASIAT

Mengapa kamu berlengah lagi?
Cuba mencari makanan yang lain?

Kerana terlalu ingin mengejar KELAZATAN
Kelak, nasi itu akan BASI dan kamu sudah tidak boleh menikmatinya lagi
Kamu akan MENYESAL

Begitulah juga jika kamu telah bertemu dengan seorang INSAN
Yang kamu pasti boleh membawa KEBAIKAN kepada dirimu
MENYAYANGIMU…. MENGASIHIMU…. dan MENCINTAIMU….
 Mengapa kamu berlengah lagi? Dengan cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain?

Terlalu mengejar KESEMPURNAAN?
Kelak, dia akan BERJAUH HATI dan kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain
Kamu juga yangg akan MENYESAL dan tidak ada gunanya lagi
Oleh itu janganlah kita terlalu mengejar KESEMPURNAAN
Kerana ia bukanlah faktor utama KEBAHAGIAAN yang sempurna,
Sedangkan jika kita boleh memaafkan KESILAPAN orang yang kita sayang
Dan akur dengan KELEMAHANNYA sebagai manusia biasa serta BERSYUKUR dengan apa yang kita sudah MILIKI
Kita akan BAHAGIA, BAHAGIA dan terus BAHAGIA… itu lebih BERMAKNA !






Mari pakai stokin!

Ku RELA stokin kaki ku BASAH terkena air yang melimpah daripada TERKENA PERCIKAN API NERAKA..
Ku RELA berpanas memakai jubah MENUTUP segala aurat yang ku JAGA daripada ku berendam dalam LAUTAN NERAKA..

Ku RELA rambutku disimpan RAPI terpelihara juga TUDUNGku labuh ke bawah dada daripada DIGANTUNG rambutku sehingga MENDIDIH OTAK derita..
 Penuh maksud tersirat.. ^_^
Sumber kartun: http://komikdakwah.blogspot.com/
 

 ♥ Cintailah seseorang tanpa MELIHAT, tanpa MENDENGAR,
CINTAILAH dia dengan hati seutuhnya "RASA".

♥ Sebab apabila mencintai dengan 'pandangan',
ketika ia 'pudar' boleh saja cinta itu PUPUS.
♥ Bila mencintai dengan 'pendengaran',
ketika tak terdengar boleh saja cinta itu HILANG.

♥ Lain halnya degnan HATI yang memilih SEUTUH rasa,
maka ia akan ABADI sebab cintanya terlahir dari TAKHTA Ilahi Rabbi.
 
 
♥ Mencintailah keranaNya dan dicintai juga keranaNya ♥
 
~Quote from: My junior, Saddam Sharif's FB status~ 
 
^_^

9 - 25 August 2011.. 
Bermulalah 2nd season TDM.. 
On Call 24jam sehari.. 
Erm..



9 August 2011
- Alhamdulillah tidur malam tidak terganggu langsung.

10 August 2011
- Alhamdulillah tidur malam juga tidak terganggu. Syukur.
- Habis kerja, dalam 4.30pm, ke Bazar Dataran Shahbandar.
- Tepat 5.45 pm, Kring! Kring! OMG! I know that~
- 6pm tepat, saya terpacak di TDM HSNZ. "Prime & Flush" then "Probe Clean" mesin.
- 6.15 pm, run control for Phenytoin. Ok done.
- 6.30 pm, PPK masih dalam dalam perjalanan untuk menghantar blood sample. Aduyai, jauh sangat ke ward dengan pharmacy? Huu~
- 6.45 pm, run sample. Gedek. Gedek. Gedek.
- 7.10 pm. Result: 6.10 mcg/ml (TR: 10-12 mcg/ml). Alhamdulillah bukan toxic. Terus kira-kira.
- 7.25 pm. Once again, BERBUKA DI HOSPITAL. Hanya dengan sebiji kurma, air dan kuih. Waaaa~ Then, solat Maghrib.
- 7.45 pm. Call pharmacist in-charged. Call doctor. Settled!
- 7.55 pm. Settlekan update record dalam Hospital Information System (HIS).
- 8.15 pm, Alhamdulillah, balik!! Makan!! Heh~

11 August 2011
- 8.55 am, someone calling from HSNZ. Erk!! Again. TDM for Gentamicin dari orthopedic. Cakap punya cakap, rasa macam kenal suara doktor ni. "Eh, sorry nak tanya, ni Dr Shukriah ke?" Heh. Ex-classmate masa PH 110, UiTM Shah Alam rupa-rupanya. Wink2!
- Mengharap agar petang dan malam ni tiada kes. Amiin. Huhu. ^_^

Assalamualaikum..

Tahun ni, untuk kesekian kalinya berpuasa di "perantauan".. Once again, in Terengganu!! ^_^
InsyaAllah, next year berpuasa di Kelantan! Amiin.. Mengharap.. ~Please~

Sebagai warga bujang, just sempat masak simple2 je. Rasa nak makan "Agar-agar Trifle" pada  1 Ramadhan 1432.. Saja nak share this simple recipe.. Heh~


Rupa dia lebih kurang camni la.. Tapi boleh potong2 macam agar-agar biasa..
( Gambar curi dari blog orang.. Heh~ )


Bahan-bahan:

3 biji telur
1 tin susu cair
1 ketul gula batu (sebesar ibu kaki bak kata mak.. Huu)
2 bungkus agar-agar strip (2 x 20g)
6 gelas air (gelas plastik kalau beli air tepi jalan tu ;D )
2 ketul kecik garam kasar
1 kek gulung / kek Mydin pun takpe =)


Macam mana nak buat?

1. Panaskan air bersama gula batu & garam, tunggu sampai mendidih.
2. Masukkan agar-agar. Kacau sampai agar-agar betul-betul hancur. Kalau tak, dah tambah gula nanti, jadi tak larut dah. Berketul-ketul jadinya.
3. Tambah gula. Kacau sampai gula larut.
4. Keluarkan 1/4 bahagian adunan. Campur sedikit sirap supaya jadi warna merah, untuk lapisan atas nanti.
5. Blend telur bersama 1/2 tin susu cair. Masukkan ke dalam periuk. Masukkan baki susu cair juga ye.
6. Kacau sekejap. Tak perlu sampai mendidih. Kalau mendidih, nanti appearance agar-agar jadi "berbunga-bunga", tak cantik.
7. Potong kek nipis-nipis (1cm-2cm). Susun kek dalam bekas.
8. Tuang adunan perlahan-lahan sekadar menutup kek. Kalau tuang cepat-cepat, kek akan terapung. Biarkan seketika.
9. Apabila agar-agar tadi sedikit mengeras, tuang baki adunan. Biarkan ia mengeras sedikit ye tuan puan. Ngee~
10. Akhir sekali, tuang adunan merah di bahagian atas. Nipis-nipis sudah. Kalau tiba-tiba adunan merah tenggelam sampai bawah, meaning that adunan susu cair tadi masih cair. Erk!
11. Simpan dalam peti ais untuk hasil yang lebih lazat. Heh~
12. Potong macam agar-agar biasa. Sedia untuk dimakan!! Nyum3!!

29 - 30 July 2011 (Jumaat - Sabtu)
The "fullest" weekend ever.. ^_^

29 Julai 2011 (Jumaat)

-Habis on call (Night Shift) around 830am.
-Balik kemas2 barang.
-Around 12 tengahari, bertolak balik Klate!
-Tepat 2.20 pm, sampai rumah! Alhamdulillah.. ^_^

-Sorry to say, tidur all day long.. (Tak tidur 1 malam ok!)
-5pm, makcik dari Terengganu datang..
-6pm, tiba-tiba mak panggil.. "Eh! Kok Na datang ni!" Erk!
(Siapakah Kok Na? Someone yang remind me tentang logbook! Ngeh3..)

-Malam? Jom ke Balai Islam! Hari Hiburan Islam (HAI) 2011. Alhamdulillah, sempat meluangkan masa menonton "Dalam Mihrab Cinta" bersama Dalila. Best!


30 July 2011 (Sabtu)

-Sharp 830am, My PRESSure (iMPRESS, 2011) organized by AstraZeneca at Renaisance Hotel, Kota Bharu.. With Nurdiana Dalina (classmate PH 110 a.k.a PRP HUSM) & Ros Azuralaily (Junior Maher a.k.a PRP HUSM) ~Sangat3 banyak input!! Tqvm Dr Zulqarnain (Cardiologist Consultant HUSM) & Dr Mansor Yahya (Cardiologist HRPZ II).
-Petang, family kakak datang berduyun-duyun dengan anak2 saudara.
-Then, makan kenduri di rumah saudara.
-Malam? Bertandang ke rumah kawan laammmaaaaaa terpisah. Last jumpa masa Form 3 kot. Hurm.
 Noradlina Rosemi!! (Classmate SK Tiong.. Schoolmate F1-F3 Maher.. PRPmate, tapi lain hospital daa.. heh~)
-Agenda terakhir, bersama Dalila, menapak ke Balai Islam, Kota Bharu.. Bicara Selebriti, HAI 2011.. Oh! Sucinya wajah-wajah mereka bila tengok live secara dekat.. Honestly, kagum!

 (Gambar Google ye)

Sekian..

Notahati:
Tujuan asal nak share link Bicara Selebriti ni.. Tersasar menaip.. =)


Tarikh: 30 Julai 2011 (Sabtu)
Masa: 9.00 malam
Program: Bicara Selebriti 
(Panel: Dr MAZA, Ust Hasrizal (www.saifulislam.com), Wardina, Sham, Mod: Amin Idris)
Tempat: Kompleks Balai Islam, Kota Bharu
 Link: Blog Ustaz Hasrizal, entry HAI 2011

~Semoga bermanfaat~

Assalamualaikum..

Mari sama-sama memeriahkan majlis.. ^_^



Tarikh: 29 Julai 2011 (Jumaat)
Masa: 9.00 malam
Tayangan Filem: Dalam Mihrab Cinta
Tempat: Kompleks Balai Islam, Kota Bharu


Tarikh: 30 Julai 2011 (Sabtu)
Masa: 9.00 malam
Program: Bicara Selebriti 
(Panel: Dr MAZA, Ust Hasrizal, Wardina, Sham, Mod: Amin Idris)
Tempat: Kompleks Balai Islam, Kota Bharu


Notahati:
Semoga berkesempatan untuk turut sama hadir. Jom!!
Pagi esok, habis je oncall Night Shift, CONFIRM speed balik Klate. InsyaAllah.
Thank you sooo much PRPmate, Syafiq Yusof sebab rela tukar bagi oncall JPL (Baca: Farmasi Jabatan Pesakit Luar) & tolong cover MTAC untuk Ahad ni. Maka,boleh datang pagi Ahad! Masuk kerja pukul 12 tengahari! Yeay!! ^_^

0_o


Pesanan untuk hati..
Sila muhasabah diri..
Come on Wirdiana!

Hati terasa kosong. Titik.

Alhamdulillah.. Selesai sudah..
 
"Pre-Ramadhan Blood Donation" 
@ Terengganu Sesi 2011..

Dengan setulus hati, saya mewakili warga kerja "Derma Darah Pra Ramadhan 2011" by ANSARA (Anak Sains MARA a.k.a Persatuan Bekas Pelajar MRSM SeMalaysia) yang berada di Terengganu, ingin mengucapkan infiniti terima kasih buat semua penderma yang terlibat. Sumbangan kalian amat bermakna. Terima kasih. Terima kasih. Terima kasih. Hanya Allah yang mampu membalas jasa kalian.

Personally, terima kasih buat "orang kuat" program:
- YM Engku Azmi Engku Abd Rahman 
  (CEO Taman Tamadun Islam)
- Pn T Rohani T Senong 
  (Financial Controller TTI)
- En Wan Zikri Qamaruddin 
  (CEO Imtiaz)
- Pn Zaliyaty Mohamad 
  (Accounts Manager Ri-Yaz Heritage)
- En Suhaimi Yusof 
  (Unit Tabung Darah HSNZ)
- En Suhairi Sulong 
  (Financial Controller Golden Pharos Berhad)
- Cik Wirdiana Yusoff 
  (Nak jugak masuk! Padahal attend 1st meeting je pun.. Heh~)

 Juga buat semua yang terlibat secara langsung mahu pun tidak langsung.
* * * 
On 23 July 2011 (Saturday)
* * *


Masuk je Kristal Lounge.. Zapp! Haisy! Punya la "lari" dari hospital, datang derma darah luar hospital.. Tup2!! MO Dr F & HO Dr K yang jaga kaunter.. Aaaaa..

Sambil nak check Blood Pressure..

Dr K: Farmasi dop? Hospital?
Mc Naa: A'ah. Tak kerja hari ni?
Dr K: A'ah, tak. Tak oncall?
Mc Naa: Ni baru habis kerja. Oncall TPN.
Dr K: TPN? Erm.. TDM?
Mc Naa: TPN. TDM tu lain.
Dr K: Erm.. TPN..
Mc Naa: Ish! Takkan tak tau kot? Dah masuk NICU?
Dr K: Dah. Dah lama dah. ~Sengih~
Mc Naa: Haa. TPN untuk baby premature tu.
Dr K: Owh! Under Pharmacy eh? Ingat under Diet..
Mc Naa:  Eh, under Pharmacy la. Aduyai.
Dr K: Haha. Order je. Hehe. (Dr K check BP, senyap kejap)
Mc Naa: (Dalam hati: Sekeh gop doktor ni.. =P )
Dr K: Ok. BP 120/80. Selamat menderma, Wirdiana.

Hah?? Seriously, dalam hati dah tahan gelak. Wakaka. 120/80? Exactly normal BP? Ni gelabah ke apa ni Dr K? Saya rasa, sangat agak mustahil kot nak dapat BP 120/80. Hehe. Terima kasih atas "lawak spontan" Dr K. You makes me smile.. Smile.. Smile & laugh.. ^_^

Notahati:
Terima kasih Nuha & Syazana! Semoga 3 pints darah kita menjadi saham akhirat.. InsyaAllah..


ANSARA

‘Kempen Derma Darah PraRamadhan 2011’
 ‘1Darah  1Malaysia’

...by all Malaysians …from all Malaysians …for all Malaysians

Ansara Annual Nationwide PreRamadhan Blood Donation Campaign 2011

Edisi Tahun ke-5

Jumaat   Sabtu   Ahad
29hb   30hb   31hb   Julai  2011

Kuala Lumpur - Johor Bahru - Melaka - Seremban - Klang - Ipoh - Penang
Jerlun - Langkawi - Kangar - Kota Bharu - Kuala Terengganu - Kota Kinabalu – Miri
Kampus-Kampus UiTM

ANSARA - Pusat Darah Negara - AEON Co. (M) Bhd - UiTM
Asputra – Penang Development Corporation – Sathya Sai Baba
Taman Tamadun Islam – Pelabuhan Tanjong Pelepas - Sabah Credit Corporation



ANSARA (Persatuan Bekas Pelajar MRSM) bersama Pusat Darah Negara (PDN), AEON Co. (M) Bhd., UiTM dan rakan-rakan akan sekali lagi menganjurkan 'Kempen Derma Darah PraRamadhan 2011 (Edisi Tahun Ke-5)' di seluruh Malaysia secara serentak pada akhir bulan Julai 2011 sebelum bermulanya bulan Ramadhan 2011.

Matlamat utama siri kempen tahunan ini adalah untuk membantu hospital-hospital diseluruh negara mengatasi masaalah kekurangan bekalan darah dalam bulan Ramadhan setiap tahun. Dalam bulan Ramadhan setiap tahun negara kita akan mengalami kekurangan bekalan darah kerana majoriti masyarakat orang Islam tidak dapat menderma darah kerana berpuasa.

Masaalah kekurangan bekalan darah menjadi lebih kritikal menjelang musim cuti Raya kerana meningkatnya kemalangan di jalanraya yang memerlukan lebih banyak bekalan darah dalam keadaan majoriti rakyat tidak menderma darah kerana bercuti.

Kempen tahunan ini perlu dianjurkan dalam minggu-minggu terakhir sebelum bermulanya Ramadhan kerana darah tidak bolih bertahan lebih dari 42 hari selepas didermakan.

Pada Edisi Tahun Pertama 2007, Kempen ini telah berjaya mengumpul sebanyak 2,160 pint darah dari 13 lokasi melibatkan semua ibu negeri di seluruh semenanjung Malaysia secara serentak yang dirasmikan olih Presiden Ansara Dato' Mukhriz Mahathir.

Pada Edisi Tahun ke-2 2008, Kempen ini telah berjaya mengumpul sebanyak 4,138 pint darah dari 27 lokasi seluruh negara secara serentak termasuk 4 lokasi di Sabah yang telah dirasmikan olih Tun Dr Mahathir Mohamad.

Pada Edisi Tahun ke-3 2009, Kempen ini telah berjaya mengumpul sebanyak 6,357 pint darah dari 36 lokasi seluruh negara yang telah dirasmikan olih Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali.

Pada Edisi Tahun ke-4 2010, Kempen ini telah berjaya mengumpul sebanyak 9,089 pint darah dari 38 lokasi seluruh negara yang telah dirasmikan olih Dato' Nasri Nasrun, bekas Timbalan Presiden Ansara.

Pada Edisi Tahun ke-5 2011, Kempen ini akan dirasmikan olih YB Dato' Mukhriz Tun Dr Mahathir pada hari Sabtu 23hb Julai 2011 di Karnival Usahawan Kedah 2011, Alor Biak, Jerlun, Kedah. Kempen tahun 2011 ini akan diadakan di 42 lokasi diseluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak dalam bulan Julai 2011.

Rakyat Malaysia di seluruh negara diharap dapat membantu menderma darah dimana-mana lokasi diseluruh negara yang telah disenaraikan ini untuk membantu mencukupkan bekalan darah dalam bulan Ramadhan untuk membantu pesakit-pesakit yang memerlukan darah tidak mengira bangsa atau agama.





P E L A N C A R A N   R A S M I

(Official Launching)
         
            V.I.P:                   YB Dato' Hj Mukhriz Tun Dr Mahathir
                             Timbalan Menteri  MITI,
                             Presiden ANSARA
            Lokasi:       Karnival Usahawan Kedah 2011 ,
                             Alor Biak, Jerlun, Kedah
            Tarikh:             Sabtu 30hb Julai 2011.                                   
            Masa:               10.30pagi
            Koordinator:   Ahmad Bazlan
            Organisasi:      Ansara Pusat
            TeamDarah:     Hospital Alor Setar, Kedah.




K U A L A      L U M P U R


1)      Lokasi:       AEON Jusco Taman Maluri, KL
            Tarikh:             Jumaat 29hb,  Sabtu 30hb  & Ahad 31hb Julai 2011
Masa:               11.00pagi hingga  6.00ptg  
Koordinator:   Ida Haryani                             
Organisasi :     Ansara Beseri
TeamDarah:     Pusat Darah Negara (PDN), Kuala Lumpur.                                   

2)      Lokasi:       AEON Jusco Cheras Selatan,  KL
            Tarikh:             Jumaat 29hb,  Sabtu 30hb  & Ahad 31hb Julai 2011
Masa:               11.00pagi hingga  6.00ptg  
Koordinator:   Aminuddin                              
Organisasi :     Ansara Muar  
TeamDarah:     Pusat Darah Negara (PDN), Kuala Lumpur. 


3)      Lokasi:       AEON Jusco Alpha Angle Wangsa Maju, KL
            Tarikh:             Jumaat 29hb,  Sabtu 30hb  & Ahad 31hb Julai 2011
Masa:               11.00pagi hingga  6.00ptg  
Koordinator:   Nurfiza                              
Organisasi :     Ansara Terendak        
TeamDarah:     Pusat Darah Negara (PDN), Kuala Lumpur.
                                             

4)      Lokasi:       AEON Jusco Metro Prima, KL
            Tarikh:             Jumaat 29hb,  Sabtu 30hb  & Ahad 31hb Julai 2011
Masa:               11.00pagi hingga  6.00ptg  
Koordinator:   Dr Norasrina Ishak
Organisasi:      Asputra (Alumni SMS Tuanku Syed Putra)
TeamDarah:     Pusat Darah Negara (PDN), Kuala Lumpur.

5)      Lokasi:       AEON Jusco Taman Equine, KL
            Tarikh:             Jumaat 29hb,  Sabtu 30hb  & Ahad 31hb Julai 2011
Masa:               11.00pagi hingga  6.00ptg  
Koordinator:   Muhammad Amir                           
            Organisasi :     Ansara Balik Pulau
TeamDarah:     Pusat Darah Negara (PDN), Kuala Lumpur.


6)      Lokasi:       AEON Jusco AU2 Setiawangsa, KL
            Tarikh:             Jumaat 29hb,  Sabtu 30hb  & Ahad 31hb Julai 2011
Masa:               11.00pagi hingga  6.00ptg  
            Koordinator:   Zaini
                                    Syed Tahir 
            Organisasi :     Ansara Taiping & Ansara Kulim                    
TeamDarah:     Pusat Darah Negara (PDN), Kuala Lumpur.

                                
7)      Lokasi:       AEON Jusco Mahkota Cheras, KL
            Tarikh:             Jumaat 29hb,  Sabtu 30hb  & Ahad 31hb Julai 2011
Masa:               11.00pagi hingga  6.00ptg  
            Koordinator:   Ravindran
                                    Sathia
            Organisasi :     Sathya Sai Baba                                 
TeamDarah:     Pusat Darah Negara (PDN), Kuala Lumpur.
           

8)      Lokasi:       Fashion Walk,The Curve,
                             Mutiara Damansara, Petaling Jaya.
            Tarikh:             Ahad 31hb Julai 2011
Masa:               11.00pagi hingga  5.00ptg  
            Koordinator:   Noorazmi
                                    Zuhir
            Organisasi :     Ansara Seremban                               
TeamDarah:     Pusat Darah Negara (PDN), Kuala Lumpur.


K L A N G

9)      Lokasi:       AEON Jusco Bukit Tinggi, Klang
            Tarikh:             Jumaat 29hb,  Sabtu 30hb  & Ahad 31hb Julai 2011
Masa:               10.00pagi hingga  8.00mlm  
            Koordinator:   Zahari Mohd 
            Organisasi:      Ansara Kota Bharu                                        
TeamDarah:     Hospital Tuanku Ampuan Rahimah, Klang.
                                
10)    Lokasi:       AEON Jusco Bukit Raja, Klang
            Tarikh:             Jumaat 29hb,  Sabtu 30hb  & Ahad 31hb Julai 2011
Masa:               10.00pagi hingga  8.00mlm  
            Koordinator:   Norhalim Iskandar
            Organisasi:      Ansara Kuala Berang                                     
TeamDarah:     Hospital Tuanku Ampuan Rahimah, Klang.



J O H O R     B A H R U

11)    Lokasi:       AEON Jusco Tebrau City, JB
            Tarikh:             Jumaat 29hb, Sabtu 30hb, Ahad 31hb  Julai 2011
            Masa:               11.00pagi hingga 6.00ptg
Hubungi :        Ramlee Omar
            Organisasi:      Ansara Kuantan
TeamDarah:     Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru.


12)    Lokasi:       AEON Jusco Permas Jaya, JB
            Tarikh:             Sabtu 30hb &  Ahad 31hb julai 2011
            Masa:               11.00pagi hingga 6.00 ptg
Koordinator:   Zuwailiah Jamaluddin
Organisasi:      Ansara Seremban                   
TeamDarah:     Hospital Daerah Kota Tinggi.

13)    Lokasi:       AEON Jusco Taman Universiti, JB
            Tarikh:             Sabtu 30hb & Ahad 31hb  Julai 2011
            Masa:               11.00pagi hingga 6.00ptg
Koordinator:   Riza Rina
TeamDarah:     Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru.

14)    Lokasi:       AEON Jusco Bukit Indah, JB
            Tarikh:             Sabtu 30hb, Ahad 31hb  Julai 2011
            Masa:               11.00pagi hingga 6.00 ptg        
            Koordinator:   Lokman Dasuki (Ansara Seremban) 
Razali Ismail (Ansara Seremban) 
MARA forecast
TeamDarah:     Hospital Daerah Pontian (Sabtu).
                        Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru (Ahad).

15)    Lokasi:       Pelabuhan Tanjong Pelepas, JB
            Tarikh:             Isnin 18hb Julai 2011
            Masa:               11.00pagi hingga 4.00ptg
Koordinator:   Zakaria Abdul Rahman
TeamDarah:     Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru.
            Jumlah Kutipan:  92 pint darah



M E L A K A

16)    Lokasi:       AEON Jusco Bandaraya Melaka
            Tarikh:             Jumaat 29hb,  Sabtu 30hb  & Ahad 31hb Julai 2011
            Masa:               10.00pg hingga 6.00ptg
            Koodinator:     Suhaimi
                Organisasi:      Ansara Jasin
            TeamDarah:     Hospital Melaka
           
17)    Lokasi:       AEON Jusco Air Keroh Melaka
            Tarikh:             Jumaat 29hb,  Sabtu 30hb  & Ahad 31hb Julai 2011
            Masa:               10.00pg hingga 6.00ptg
            Koordinator:   Devon Sharma            
            Organisasi:      Sathya Sai Baba
            TeamDarah:     Hospital Melaka
           

S E R E M B A N

18)    Lokasi:       AEON Jusco Seremban 2
            Tarikh:             Jumaat 29hb & Sabtu 30hb & Ahad 31hb Julai 2011
            Masa:               11.00pagi to 7.00ptg
            Koordinator:   Dr Miszua Anuar        
                                    Khaidzer Hj Kedah         
            Organisasi:      Ansara Seremban
            Participants :   Sathya Sai Baba
            TeamDarah:     Hospital Tuanku Jaafar, Seremban.                                         
         

I P O H

19)    Lokasi:       AEON Jusco Kinta City, Ipoh
            Tarikh:             Jumaat 29hb,  Sabtu 30hb  & Ahad 31hb Julai 2011
Masa:               2.30ptg – 10.00mlm  (Jumaat 29hb)
                        10.00pg – 10.00mlm (Sabtu 30hb & Ahad 31hb)
            Koordinator:   Socka
            Organisasi:      Aman Malaysia dan Ansara
            TeamDarah:     Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh.



P E N A N G

20)    Lokasi:       Pejabat PDC,Bandar Bayan Baru,
                             Pulau Pinang
            Tarikh:             Jumaat 29hb Julai 2011
            Masa:               10.00pagi hingga 6.00ptg
            Koordinator:   Dahlan Ismail   
            Organisasi:      Penang Development Corporation (PDC) & Ansara
            Sponsor:          Penang Development Corporation (PDC)
            TeamDarah:     Hospital Besar Pulau Penang.
            
21)     Lokasi:      AEON Jusco Bandar Perda, Bukit Mertajam,
                             Seberang Prai, Penang
            Tarikh:             Jumaat 29hb & Sabtu 30hb Julai 2011
            Masa:               10.00pagi hingga 6.00ptg
            Koordinator:   Mohd Radzi Othman
            Organisasi:      Penang Development Corporation & Ansara
            Sponsor:          Penang Development Corporation (PDC)
            TeamDarah:     Hospital Seberang Jaya.


J E R L U N

22)    Lokasi:       Karnival Keusahawanan Kedah, Jerlun
            Tarikh:             Jumaat 29hb, Sabtu 30hb & Ahad 31hb Julai 2011.                         
            Masa:               10.30pagi hingga 6.00ptg
            Koordinator:   Ahmad Bazlan
            Organisasi:      Ansara Pusat
            TeamDarah:     Hospital Alor Setar


L A N G K A W I

23)    Lokasi:       Langkawi Fair, Langkawi
            Tarikh:             Sabtu 16hb Julai 2011.                                               
            Masa:               10.30pagi hingga 6.00ptg
            Koordinator:   Sdr Zambri Zainal Abidin
                                    Zuraidah Zainal Abidin
            Organisasi:      Ansara Seremban
            TeamDarah:     Hospital Langkawi.
            Jumlah Kutipan:  58 pint darah dan 27 organ donations
                          


K A N G A R

24)    Lokasi:       UiTM Perlis
Tarikh:             Ahad 31hb Julai 2011
            Masa:               8.30pagi hingga 4.00ptg                                
            Koordinator:   Hamlussalam Dali  Asputra
                                    Norfaiza  Anseri
            Organisasi:      Asputra  (alumni SMS Tuanku Syed Putra)
                                    Ansara Beseri (Anseri)
            TeamDarah:     Hospital Tuanku Fauziah, Kangar.
                       


K O T A   B H A R U

25)    Lokasi:       Hospital Pakar Perdana,Kota Bharu
            Tarikh:             23hb Julai  2011
Masa:               10:00pagi  – 4:00 ptg
            Koordinator:   Mohd Nasrif Daud
            Organisasi:      Ansara Kota Bharu    
TeamDarah:     Hospital Raja Perempuan Zainab II


K U A L A    T E R E N G G A N U

26)    Lokasi:       Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
            Tarikh:             23hb Julai 2011
Masa:               9.00pg hingga 6.00ptg
            Koordinator:   Engku Azmi
            Organisasi:      Ansara Terengganu    
TeamDarah:     Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu.


K O T A    K I N A B A L U

27)    Lokasi:       Sabah Credit Corporation HQ,
                             Pekan Baru Donggongan, Penampang,
                             Kota Kinabalu.
            Tarikh:             28hb Julai 2011
Masa:               8.00 pagi hingga 4.00 ptg
            Koordinator:   Janeta Anthony
            Organisasi:      Sabah Credit Corporation and Ansara
TeamDarah:     Queen Elizabeth Hospital, Kota Kinabalu.


M I R I    

28)    Lokasi:       Bintang Megamall, Miri
            Tarikh:             23hb Julai 2011
Masa:               10.00pg hingga 11.00pg
            Koordinator:   Shafini
            Organisasi:      Ansara Miri & Red Crescent Malaysia
TeamDarah:     Hospital Miri.



U i T M


29)    Lokasi:       UiTM Shah Alam
            Tarikh:             12-14hb Julai 2011
Masa:               9.00pg hingga 4.00ptg
            Koordinator:   Matron Mahani Daud
TeamDarah:     Pusat Darah Negara, Kuala Lumpur.



30)    Lokasi:       Dewan Makan Kolej Siswi,
                             UiTM Pahang
            Tarikh:             2-3hb Julai 2011
Masa:               9.00pg hingga 4.00ptg
            Koordinator:   Dr Nazila Marjan
TeamDarah:     Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan.

31)    Lokasi:       UiTM Puncak Alam
            Tarikh:             Rabu 27hb & Khamis 28hb Julai 2011
Masa:               9.00pg hingga 4.00ptg
            Koordinator:   Dr Wan Rafidah
TeamDarah:     Pusat Darah Negara, Kuala Lumpur.


32)    Lokasi:       UiTM Kedah
            Tarikh:             Jumaat  8hb & Sabtu 9hb Julai 2011
Masa:               8.30pg hingga 4.30ptg
            Koordinator:   Dr Noreha Che Sidik
TeamDarah:     Hospital Sultan Abd Halim, Sg Petani, Kedah.

33)    Lokasi:       UiTM Melaka
            Tarikh:             Selasa 5hb, Rabu 6hb & Khamis 7hb Julai 2011
Masa:               9.00pg hingga 4.00ptg
            Koordinator:   Dr Sapura Zaleha
TeamDarah:     Hospital Melaka.

34)    Lokasi:       UiTM P. Pinang
            Tarikh:             Selasa 28hb, Rabu 29hb & Khamis 30hb Jun 2011
Masa:               9.00pg hingga 4.00ptg
            Koordinator:   Dr Meor Azmi
TeamDarah:     Hospital Sg Petani & Hospital Seberang Jaya.

35)    Lokasi:       UiTM Kelantan
            Tarikh:             Selasa 12hb & Rabu 13hb Julai 2011
Masa:               9.00pg hingga 4.00ptg
            Koordinator:   Dr Nik Muzaiman
TeamDarah:     Hospital Tanah Merah.

36)    Lokasi:       UiTM Perlis
            Tarikh:             Isnin 4hb, Selasa 5hb & Jumaat 15hb Julai 2011
Masa:               9.00pg hingga 5.00ptg
            Koordinator:   Dr Wan Idris
TeamDarah:     Hospital Sultanah Bahiah & Hospital Tuanku Fauziah.



37)    Lokasi:       UiTM Sabah
            Tarikh:             Sabtu 9hb & Ahad 17hb Julai 2011
Masa:               11.00pg hingga 7.00ptg
            Koordinator:   Dr Hasleza
TeamDarah:     Hospital Queen Elizabeth, Kota Kinabalu.

38)    Lokasi:       Dewan Jubli UiTM Sarawak
            Tarikh:             Rabu 27hb Julai 2011
Masa:               8.00pg hingga 5.00ptg
            Koordinator:   Dr Kamarudin Jaraee
TeamDarah:     Hospital Umum, Kuching.

39)    Lokasi:       UiTM Perak
            Tarikh:             Isnin 25hb, Rabu 27hb & Khamis 28hb Julai 2011
Masa:               9.00pg hingga 4.00ptg
            Koordinator:   Dr Kamid
TeamDarah:     Hospital Taiping & Hospital Manjung.

40)    Lokasi:       UiTM Negri Sembilan
            Tarikh:             Selasa 12hb & Rabu 13hb Julai 2011
Masa:               9.00pg hingga 4.00ptg
            Koordinator:   Dr Abd Aziz
TeamDarah:     Hospital Kuala Pilah.

41)    Lokasi:       UiTM Terengganu
            Tarikh:             Ahad 24hb & Isnin 25hb Julai 2011
Masa:               9.00pg hingga 4.00ptg
            Koordinator:   Dr Yusri
TeamDarah:     Hospital Sultanah Nur Zahirah.

42)    Lokasi:       UiTM Johor
            Tarikh:             Rabu 6hb, Khamis 7 & Khamis 28hb Julai 2011
Masa:               9.00pg hingga 4.00ptg
            Koordinator:   Dr Mohd Ali
TeamDarah:     Hospital Segamat.


Di sediakan oleh:

Dr Halim Abu Bakar,
Naib Presiden ANSARA,
Koordinator Nasional,
Kempen Derma Darah PraRamadhan seluruh Malaysia 2011 – Edisi Tahun ke-5
Emel: drhalimb@streamyx.com

Related Posts with Thumbnails