14 Dec 2010 (Selasa)

Sekarang saya berada dalam 4th rotation di Out Patient Pharmacy Department (OPD) a.k.a Jabatan Pesakit Luar (JPL). Senang cerita, di farmasi tempat orang biasa dapatkan ubat selepas jumpa doktor. Titik.

Pagi semalam, tengah excited bekerja, (excited ok! saya tak tipu.. saya suka OPD!! department yang diidam-idamkaj.. Heh~) tiba2 ada phone call. Syafiq Yusof ajak teman dia join Home Visit. Home Visit ni macam ward round dalam ward, tapi dilaksanakan dari rumah ke rumah. Bertambah-tambahlah excited bekerja! Heh~ Tapi, bila Syafiq kata ada doktor pakar (specialist), occupational therapist, nurses etc, terus gelabah. Ayark!!

Fikir positive ok! Bila lagi nak timba ilmu dan pengalaman kan? Semua pesakit adalah pesakit stroke.

Amlodipine.. Lovastatin.. Aspirin.. Metoprolol.. Atenolol.. Bla.. Bla.. Bla..

Rumah pesakit pertama di Bukit Kandis. Ye kot nama tempat ni, tapi apa yang saya pasti, berdekatan Bukit Tunggal. (Saya hanya bermusafir di Terengganu ok! Ngee~) Meluangkan masa agak lama di rumah makcik ni, sebab nurse nak ajar caregiver bagi susu melalui tiub. Meremang bulu roma tengok nurse masukkan tiub melalui hidung. Erm.

Rumah pesakit kedua di Jalan Pasir Panjang. Betul-betul belakang pagar sebuah sekolah hebat di Terengganu. Tiba-tiba Syafiq kata: "Students sekolah ni bagus-bagus" Terus saya teringat, Syafiq ex-SESTER!! Patut la puji.. Hoho.. Kat rumah ni, sedikit terkilan dengan menantu pakcik ni yang macam tak nak bertanggungjawab untuk jaga pakcik ni a.k.a bapa mertuanya. Once again, Syafiq bersuara: "Lepas ni, ingat, walaupun menantu, layan mertua elok-elok. Macam mak ayah sendiri. Ingat tu." InsyaAllah. Terima kasih atas pesanan ikhlas. ^__^

Rumah ketiga merangkap rumah terakhir, di Kg Merbau Patah, jalan ke Kuala Berang. Pesakit merupakan tok mudim dan tukang urut. Setibanya di rumah, macam pelik je tengok. Kerusi bersusun di luar rumah. Dalam rumah ramai orang. Mungkin baru lepas jamuan. Masuk-masuk rumah, Eh! mana paksu? "PakSu dah meninggal, baru semalam. 3 petang." Innalillah. Al-Fatihah buat arwah. Kisah arwah ada dimuatkan dalam beberapa akhbar tempatan, klik sini--> Berita Harian 14 Disember 2010.

Alhamdulillah saya berpeluang join Homw Visit. Happy! Thanks Syafiq sebab ajak teman. "Debbor" eh sorang2? Huhu.. Tqvm Dr Rose, nurse2 etc..