19 December 2010.. Ahad.. 1.08 am..
Sekarang saya sedang on call di Farmasi Satelit 7, Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu, Terengganu. Bersama Pegawai Farmasi U44, Puan Hasniza a.k.a Kak Za. Heh~ ^___^ Farmasi Satelit 7 adalah satu-satunya farmasi yang beroperasi 24jam. Pada waktu malam, satu hospital akan mendapatkan bekalan ubat di sini. Erm.

Petang tadi mengisi perut di rumah Fazie, PRP dari HRPZ II. Sempena kepulangan mak dan ayah Fazie dari menunaikan haji. Semoga ibadah kalian diterima Allah. InsyaAllah. Balik dah agak lambat, agak kelam kabut untuk belajar tidur! Saya perlukan rehat yang cukup untuk berjaga sepanjang malam sehingga ke pagi. Tapi, tidur lah sebanyak mana pun, pasti akan menguap sampai berair mata di kala jarum jam dah menginjak ke angka 4!!

Setibanya di Farmasi Satelit 7.. Alhamdulillah, saya sangat bersyukur!! PPF yang bertugas sehingga jam 10.00 malam ialah Kak Ha a.k.a Puan Zaleha!! Yeay!! Happy!! Hehe.. Semua yang saya confuse saya tanya dia. Semua masalah refer kat Kak Ha. Berat je hati nak lepaskan Kak Ha balik rumah. Waaa~ Apa yang menarik, semua kerja labelling, filling and calling ward sudah disiapkan sebelum Kak Ha balik. TQVM Kak Ha!! Tak seperti pengalaman on call saya sebelum ni, selepas PPF balik, kami bertungkus lumus menyiapkan segala keperluan ubat-ubat untuk ward. Huk~

Berbalik kepada tajuk entry!

Seperti biasa, call doctor untuk betulkan dose perkara biasa. Erk! 

 Scene 1:

T. Voltaren 50mg PRN (Diclofenac Sodium)
C. Cloxacillin 500mg QID

Memandangkan stok Voltaren habis, so saya kena call doctor, confirmkan nak tukar ubat apa.

Me: Hello. Assalamualaikum. Saya dari farmasi. Boleh saya bercakap dengan Dr Izz?
Dr Izz: Hello. Waalaikumussalam. Ye dik. Kenapa?
Me: Dr. Farmasi dah habis Voltaren. So nak bagi apa ye?
Dr Izz: Erm. Nak bagi apa ye dik? Bagi Ponstan la dik.


Scene 2:

Doctor dah mengantuk kot ni. =p
Slip ubat dia tulis:

T. Ponstan 500mg TDS (Mefenamic Acid)
CMC eye drop for LA (CMC : Chloramphenicol)

Hah! Eye drop for local application? Adush! Kalau for LA, CMC Ointment, bukan CMC eye drop. Doktor ni nak CMC eye drop ke CMC eye ointment? Once again, call~

Me: Hello. Assalamualaikum. Saya dari farmasi. Boleh saya bercakap dengan Dr Nur?
Dr Nur: Hello. Waalaikumussalam. Ye kenapa?
Me: Dr. Untuk patient Muhammad ni, CMC eye drop ke ointment ek?
Dr Nur: Kejap ye dik. Bla. Bla. Bla. Ok. CMC eye drop II/II QID. Ok dik.

"adik"?? Ayark!!
Ni baru 2 kali call. Ada lagi beberapa orang doktor yang saya call, panggilannya sama!!
Aduyai.. Lawak betul!


Notahati:
Saya kelaparan sekarang. Ubat-ubat je penuh depan mata. Takde makanan. Si budak kecik Amir Fauzan datang tangan kosong. Haih~ Abaikan.

Assalamualaikum..

Alang-alang ada masa untuk menconteng di blog ni, saya tergerak hati untuk berkongsi sedikit sebanyak pengalaman sepanjang berada di 4th rotation yakni di Out Patient Pharmacy Department (OPD) a.k.a Jabatan Pesakit Luar (JPL).

Hari ini, 10 Muharram, merangkap hari ke-5 saya bertugas di OPD. Juga merupakan hari pertama saya extended hour (bekerja selepas waktu pejabat) di OPD. Sebenarnya, secara tiba-tiba saya 'terpaksa' menggantikan Raj (Rajeswaran rasanya nama dia.. Huu.. Rakan sejawatan PRP.). Maka hari ini secara tidak langsung saya terasa sedikit 'workaholic'. Heh~ Masakan tidak, saya bekerja 8.30am-4.00pm, kemudian balik rumah beberapa minit, terus berkejaran ke hospital. Terus menyambung 'ibadah' dari 5.00pm-9.30pm. Yakni SEKARANG! Heh~ (Best je online, patient belum ramai menyerang.) Saksikanlah lepas Maghrib nanti. Haaaaa~

So far, macam-macam kerenah patient yang saya jumpa. Ada yang baik, sopan, peramah, tapi ada juga yang kerek! Haih! Tapi, ada beberapa scene yang tak dapat saya lupakan. Pengalaman berharga.

Scene 1: BUTA MATA, CELIK HATI
Saya sedang menjaga kaunter tempat pembahagian ubat. Tempat yang tekan-tekan nombor, kemudian patient datang, sahkan angka giliran & nama, then dispense ubat. Tiba-tiba..
"Diana, patient ni OKU. Panggil nama." En Rizal pesan. Saya tidak dapat fikir, "OKU" dari segi apa. Tiba 1 nombor, saya tekan punya tekan, tiada respon. Ops! Baru saya perasan, no 816 (nombor khas). Kemudian, saya jerit nama pesakit. Pakcik tu datang sambil tangan di awang-awangan. Owh! Pesakit saya yang satu ni BUTA MATA (InsyaAllah celik hati.). Sememangnya ia satu pengalaman berharga untuk saya. Bayangkan bagaimana saya ingin memberitahu ubat ini untuk apa, ubat itu untuk apa. Sekadar sedutan drama sebabak..

Ranitidine 150mg BD
"Pakcik, ni ubat gastrik. Untuk sakit perut. Ubat ni dalam plastik ni ye. Bulat-bulat. Pakcik makan 1 biji, 2 kali sehari, selepas makan.

Loratadine 10mg OD
"Yang ni ubat selesema. Makan 1 biji, sekali sehari, selepas makan. Ubat dia bujur ye pakcik."

Magnesium Trisilicate Mixture 15ml TDS
"Yang ubat air ni, ubat angin. Pakcik tuang dalam penutup ni, 1 penutup. Minum ubat nisebelum makan. (Sambil tangan pakcik tu meraba-raba untuk cam rupa bentuk penutup botol yang dimaksudkan).


Scene 2: BISU & PEKAK

Saya sememangnya sedikit malas untuk kaunseling devices. Heh~ Tapi, kalau dah tiba turn patient yang memerlukan kaunseling, saya dengan rela hati berkongsi. Itu tanggungjawab saya ok! Nak dijadikan cerita, sedang saya menjaga Kaunter 1, datang seorang patient untuk mendapatkan MDI (alat sedut untuk pesakit asma/lelah). Saya bertanya sedikit sebanyak, sekadar ingin berbasa basi. Tapi tiada respon! Dia diam membisu, sekadar memandang. Baru saya tersedar, pesakit saya kali ini BISU. Erk! Betapa mencabarnya nak bagi kaunseling kepada pesakit yang BISU & PEKAK. Erm..

Baiklah, setakat itu sahaja ye perkongsian untuk kali ini. Jam dah pun nak menghampiri 8.00 malam. Patient bakal ramai sebentar lagi. Huu~

Notahati: Terima kasih banyak2 buat teman sekerja malam ni. Cik Rabiatul Adawiyah a.k.a Kak Ada. Sebab banyak membantu malam ni. Juga sebab tolong belikan KFC. Heh. Say bubye to oversecretion of gastric acid! ^___^


14 Dec 2010 (Selasa)

Sekarang saya berada dalam 4th rotation di Out Patient Pharmacy Department (OPD) a.k.a Jabatan Pesakit Luar (JPL). Senang cerita, di farmasi tempat orang biasa dapatkan ubat selepas jumpa doktor. Titik.

Pagi semalam, tengah excited bekerja, (excited ok! saya tak tipu.. saya suka OPD!! department yang diidam-idamkaj.. Heh~) tiba2 ada phone call. Syafiq Yusof ajak teman dia join Home Visit. Home Visit ni macam ward round dalam ward, tapi dilaksanakan dari rumah ke rumah. Bertambah-tambahlah excited bekerja! Heh~ Tapi, bila Syafiq kata ada doktor pakar (specialist), occupational therapist, nurses etc, terus gelabah. Ayark!!

Fikir positive ok! Bila lagi nak timba ilmu dan pengalaman kan? Semua pesakit adalah pesakit stroke.

Amlodipine.. Lovastatin.. Aspirin.. Metoprolol.. Atenolol.. Bla.. Bla.. Bla..

Rumah pesakit pertama di Bukit Kandis. Ye kot nama tempat ni, tapi apa yang saya pasti, berdekatan Bukit Tunggal. (Saya hanya bermusafir di Terengganu ok! Ngee~) Meluangkan masa agak lama di rumah makcik ni, sebab nurse nak ajar caregiver bagi susu melalui tiub. Meremang bulu roma tengok nurse masukkan tiub melalui hidung. Erm.

Rumah pesakit kedua di Jalan Pasir Panjang. Betul-betul belakang pagar sebuah sekolah hebat di Terengganu. Tiba-tiba Syafiq kata: "Students sekolah ni bagus-bagus" Terus saya teringat, Syafiq ex-SESTER!! Patut la puji.. Hoho.. Kat rumah ni, sedikit terkilan dengan menantu pakcik ni yang macam tak nak bertanggungjawab untuk jaga pakcik ni a.k.a bapa mertuanya. Once again, Syafiq bersuara: "Lepas ni, ingat, walaupun menantu, layan mertua elok-elok. Macam mak ayah sendiri. Ingat tu." InsyaAllah. Terima kasih atas pesanan ikhlas. ^__^

Rumah ketiga merangkap rumah terakhir, di Kg Merbau Patah, jalan ke Kuala Berang. Pesakit merupakan tok mudim dan tukang urut. Setibanya di rumah, macam pelik je tengok. Kerusi bersusun di luar rumah. Dalam rumah ramai orang. Mungkin baru lepas jamuan. Masuk-masuk rumah, Eh! mana paksu? "PakSu dah meninggal, baru semalam. 3 petang." Innalillah. Al-Fatihah buat arwah. Kisah arwah ada dimuatkan dalam beberapa akhbar tempatan, klik sini--> Berita Harian 14 Disember 2010.

Alhamdulillah saya berpeluang join Homw Visit. Happy! Thanks Syafiq sebab ajak teman. "Debbor" eh sorang2? Huhu.. Tqvm Dr Rose, nurse2 etc..

26 November 2010.. Jumaat..

Seawal jam 7.00 pagi, saya, mak & sepupu (Kak Som) tiba di rumah keluarga Abg Arif & Kak Ma di Jalan Kebun, Klang. Rehat. Makan. Etc.

Kemudian, pertama kali dalam hidup, saya explore bandaraya Kuala Lumpur seorang diri.
Dari Jalan Kebun, Klang menuju ke KLCC. Erk!!
Alhamdulillah akhirnya tiba dengan selamat walaupun ada yang tersilap jalan. Heh~
Then, jumpa my best buddies, 'Atikah!!
Then "shooting" @ KLCC with 'Atikah, Dayana, Anna & Bard.
Tqvm to our photographer,, Kak Yusra! Huhu~

Sampai rumah dalam pukul 3.00 petang. Berehat seketika, kemudian bergegas menuju ke Puncak Alam.
Bawak keluarga berjalan-jalan 'mengembara' di UiTM Puncak Alam. 
Aaahhh! I really really miss all the greatesstttttt moments there.. Sob3~
Then, kebetulan Shahril (Baca: Encik Shahril.. =p ) baru habis kerja. So, kami menuju ke FSK 6, jumpa Shahril jap. Sembang-sembang. Gelak-gelak. Shahril rush nak balik rumah. See you tomorrow! =D

Kemudian, bergerak ke rumah saudara berdekatan SK Puncak Alam. Bubye UiTM Puncak Alam. =(
Sampai rumah Abe Li & Kak Na. Sok sek. Sok sek. Dinner terus. Isyak baru balik Jalan Kebun.


27 November 2010.. Sabtu..

Alhamdulillah, akhirnya selesai sudah satu episod pengembaraan di alam universiti.

ISTIADAT KONVOKESYEN UiTM Ke-73!!

Biarlah gambar berbicara.. (Next entry ya!!)

Terima kasih ma.. Terima kasih abah (arwah).. Tanpa kalian, tak mungkin saya sampai ke tahap ni..
Terima kasih "Cikgu Zahini".. Heh.. Abang saya daaa..
Terima kasih Shahril & mak!!
Terima kasih kepada Razduan & Halijah sekeluarga!!
Terima kasih buat semua yang telah menceriakan warna hidup saya!!

Lepas convo, kami makan besar di Restoran Cili Merah, Seksyen 9. Memang puas hati tengok Shahril & Zam makan. Haih~ DBKL.. Hoho..

Malamnya, kami sekeluarga ke iCity. Buat kesekian kalinya menjejakkan kaki ke iCity. Dah banyak yang berubah. Dah banyak yang ditambah-tambah. Balik-balik terus kebabooom! Recharging energy untuk esok.


28 November 2010.. Ahad..

Hari terakhir bermusafir di Selangor & Kuala Lumpur.. Kena gunakan masa sebaik mungkin!
Pagi-pagi lagi bergegas menuju ke UiTM Shah Alam, hantar jubah, ambil gambar. Settled!

Then, once again, menuju ke Rumah 'Atikah!! Rumahmu rumahku jua~
Mak la yang semangat sangat nak ke rumah 'Atikah. Sebab saya selalu sangat3 cerita. Heh~

Then, berpandukan map sebesar tapak tangan (half je kot.. =S ), kami menuju ke rumah Radzuan & Halijah di Wangsa Maju. Dekat sangat dengan rumah 'Atikah. Pernah sampai rasanya kawasan tu.
Dengan family Wan, dah rasa macam family sendiri. Usik sana usik sini. Gelak-gelak. Duduk pun dah tak sesopan selaku tetamu. Lalalala. Baru je start makan, Shahril & family sampai. Terus segan! Haha.. Sebab kadang-kadang masih menjaga batas lecturer&student kot. Erk!

Dah siap makan-makan sekitar 4.30 petang. Hah! Dah la tak tau jalan nak balik Shah Alam. Hujan. Urusan di Shah Alam pun belum selesai. Cuak!! Mak Shahril nak bagi map. Syukur. Tiba-tiba, Shahril nak lead jalan. Yeay! Maka, kami konvoi Wangsa Maju-Kuala Lumpur. Mengah follow Shahril, 3 lampu merah saya langgar. Haih~ Sampai di sekitar Shah Alam, ingatkan nak berpisah. Tup! Tup! Family Shahril ikut sampai rumah sepupu ni. Erk!!

Finally, masa untuk berundur seketika dari bumi Selangor & Kuala Lumpur. Kembali ke Kelantan dengan mood sedih & rindu!! Waaaaa~ First time rasa berat hati nak balik.. Sob3~

Related Posts with Thumbnails