Erti sebuah perkahwinan..
Terimalah seseorang seadanya..
Kebaikannya disyukuri.. Kekurangannya diredhai..





"..Siti Fatimah & Wan Yusuf.."


Seakan-akan nama ibu bapa saya.. "Siti Fatimah & Yusoff.." Suatu kebetulan.. ^_^


“Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang berdoa dengan berkata: ‘Wahai Tuhan kami, jadikanlah kami beroleh dari isteri-isteri serta zuriat keturunan kami, perkara-perkara yang menjadi penyejuk mata (menenangkan hati), serta jadikanlah kami sebagai Imam bagi orang-orang yang bertaqwa.”
(Al-Furqan: 74)





Teman seMRSM.. Teman seUiTM..




Ayu.. Kak Moh.. Mc Naa.. Kak Pah.. Erma.. Mokda..



Tidak kusangka.. Jumpa Lina (classmate UiTM Pharmacy) di majlis ni.. *wink2*



Alhamdulillah.. Buat pasangan Siti Fatimah & Wan Yusuf.. Semoga kalian berbahagia di dunia dan akhirat.. Amiin..

Anak saudara lelakiku, Muhammad Zarif Aiman bin Mohd Zahini.
Berusia 5 tahun.



My Progress Report
Muhammad Zarif Aiman bin Mohd Zahini


Zarif sememangnya mewarisi ‘kepandaian, kebijakan, kecerdikan’ mak saudaranya. Ekekeke! Perasan!

Buktinya? Lihatlah keputusan peperiksaan Zarif.. Mantap!! =) Congrats Zarif!!



94%.. 91%.. 96%.. 95%.. 98%..




English: 95%..


Mathematics: 98%..


Mampukah kita pelajar universiti untuk memperoleh markah sebegini? Huhu.. Dalam mimpi jelah. =P


Hari ini Zarif dapat basikal baru. Bahagia je muka. Siap main basikal atas rumah. Habis satu rumah dijadikan trek berbasikal. Main sampai akhirnya tertidur kepenatan. Biasalah budak-budak. *Berdasarkan pengalaman sendiri juga* Huu~





Pertama kali mengayuh basikal.. Lesen L..




Muka berlagak dapat basikal baru.. =P

"
Sukanya.. Selesanya.." dan macam-macam lagi kata-kata yang diucapkan oleh Zarif selepas dapat basikal baru.. Bahagia betul.. ^_^

28 November 2009..

Salam Aidiladha..

Kepenatan menunggu lembu siap dilapah..
Kepenatan mengangkut daging 20kg..
Kepenatan mengangkat 1 baldi perut + tulang..
Kepenatan mengemas dapur..
Kepenatan melayan tetamu..
Kepenatan makan daging..

Kesimpulannya..

Kepenatan untuk menaip..

Biarlah gambar yang berbicara..


Lembu keluargaku..


Proses jual beli selesai.. Mewakilkan penyembelihan..


Penuh peti aiskrim: Daging 20kg & 1 baldi tulang + perut..


Perut muda a.k.a Small intestine.. *I guess so* =S


"Perut muda bertelur" dimakan bersama air asam.. Slurrppp!

27 November 2007.. Isnin..

Tirai pengembaraan sudah ingin dilabuhkan.

Masa yang ada sebelum berlepas pulang diisi sebaik mungkin. Kami dibawa melawat sekitar bandar Hong Kong. Benarlah, begitu padat sekali bangunan yang dibina. Bukan sekadar di atas tanah rata, malah sehingga ke atas bukit bangunan pencakar langit turut tersergam.


Hong Kong Waterfront.. Avenue of Stars..

Avenue of Stars menjadi lokasi penggambaran terakhir. Avenue of Stars, mendengarkan namanya sudah cukup untuk kita bayangkan bagaimana rupanya. Laluan persiaran yang panjang terletak di tepi laut. Lebih tepat lagi, di atas laut. Hotel Avenue of Stars juga dibina di atas laut, seolah-olah rumah pulau Apek (Aspalela) versi mewah. Cukup mewah. Avenue of Stars ini dibina bagi mengabadikan segala-gala tentang artis-artis Hong Kong. Galeri khas Jackie Chan turut dibuka. Seperti biasa, tapak tangan para artis menemani di sepanjang laluan. Tidak ketinggalan replika artis, replika suasana penggambaran serta pelbagai lagi.

AVenue of Stars : Ketibaan Star Cruises..

Akhirnya, tepat jam 12.45 tengahari Cathay Pacific berlepas menuju ke Malaysia tanah airku. Alhamdulillah, selamat kembali ke tanah tumpah darah pada jam 4.30 petang.

Hong Kong.. Semoga bertemu lagi..

Berakhir sudah suatu catatan perjalanan yang cukup menyeronokkan. Memberi seribu satu pengalaman baru selari dengan ilmu yang didambakan. Untuk dikenang sebagai memori sepanjang zaman.

Alhamdulillah.. Selamat kembali ke Malaysia..

Dengan rasminya, dengan lafaz Alhamdulillah, tirai “1st Academic Mission to Hong Kong-Beijing, China.. Towards Creating Globalized Pharmacist.. 21-27 November 2007..” dilabuhkan..

Jutaan terima kasih kepada semua pihak yang telah membantu menjayakan program ini terutamanya Dr Zulkifli Jusoh selaku pensyarah pegiring, Society of Pharmacy Students (SOPHYS), Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam, juga kepada penaja-penaja utama, Agilent Technologies (Malaysia) dan Fischer Scientific. Ribuan terima kasih diucapkan kepada Ziarah Sutera Holdings Sdn. Bhd., pihak-pihak yang terlibat di Kedutaan Malaysia di Beijing, Perusahaan Sains-Teknologi Farmaseutikal Bao Shu Tang, Pusat Pemulihan dan Penyelidikan Kedoktoran Tradisional China, Farmasi Tong Ren Tang, Pusat Mutiara Air Tawar, Pusat Jed & Kristal, Pusat Pembuatan Teh (Dr Tea) dan Kedai Batu Permata Olimpik. Tidak lupa juga kepada pihak Huafu International Hotel, Days Inn, Newton Palace Hotel, Xinjiang Muslim Restaurant serta Shadowman Restaurant. Tidak ketinggalan, Cathay Pacific dan Dragon Air. Terima kasih atas segalanya.


Kenangan terindah yang tercipta pastinya akan terlakar di ingatan buat selamanya.

26 Nov 1949


Selamat Hari Lahir Abah..


Allayarham Yusoff Mat Hussin

26/11/1949 - 15/5/2008

..Al-Fatihah..

Abah.. Semoga kita dipertemukan kembali di Akhirat sana.. InsyaAllah..



Dan pohon kemuning akan segera kutanam
Satu saat kelak dapat jadi peneduh
Meskipun hanya jasad bersemayam di sini
Biarkan aku tafakkur bila rindu kepadamu

Walau tak terucap aku sangat kehilangan
Sebahagian semangatku ada dalam doamu
Warisan yang kau tinggal petuah sederhana
Aku catat dalam jiwa dan coba kujalankan

Meskipun aku tak dapat menungguimu saat terakhir
Namun aku tak kecewa mendengar engkau berangkat
Dengan senyum dan ikhlas aku yakin kau cukup bawa bekal
Dan aku bangga jadi anakmu

Ayah aku berjanji akan aku kirimkan
Doa yang pernah engkau ajarkan kepadaku
Setiap sujud sembahyang engkau hadir terbayang
Tolong bimbinglah aku meskipun kau dari sana

Sesungguhnya aku menangis sangat lama
Namun aku pendam agar engkau berangkat dengan tenang
Sesungguhnyalah aku merasa belum cukup berbakti
Namun aku yakin engkau telah memaafkanku

Air hujan mengguyur sekujur kebumi
Kami yang ditinggalkan tabah dan tawakkal

Ayah aku mohon maaf atas keluputanku
Yang aku sengaja maupun tak kusengaja
Tolong padangi kami dengan sinarnya sorga
Teriring doa selamat jalan buatmu ayah tercinta




(Ebiet G.Ade - Ayah Aku Mohon Maaf)



26 November 2007.. Ahad..

Flight ke Hong Kong adalah pada 0750. Memandangkan perjalanan dari Hot Spring ke Beijing Capital International Airport Terminal 3 akan mengambil masa selama 1 jam, maka kami dikehendaki check-out dari Days Inn seawal jam 4.00 pagi. Mengantuknya.

Tiba-tiba, pada jam 4.00 pagi..

Tok! Tok! “Sudah bangunkah?” Ali mengetuk pintu!

Warghhh!!!! Both of us, Azilea & me overslept!! Cuak! Cuak!




Patut la overslept.. Mimpikan Disneyland Hong Kong.. Huhu..



Dengan barang yang masih belum dikemas. Dengan segala-galanya tidak teratur. Dalam masa 15 minit, kami berjaya ‘menyumbat’ segala-galanya ke dalam beg. Fuh!

Setibanya ke lobi hotel, hanya kami berdua yang masih belum check out. Sorry kawan-kawan! Hehe.




Hatiku tertinggal di Beijing.. Semoga bertemu lagi.. *sob3*



Akhirnya, kami tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong pada 1130 dan disambut oleh Mr Emil selaku pemandu pelancong.

Masa untuk bersukaria telah tiba!! Yahoo!!




Ayark! HK 650 ~ RM 325.. Nasib baik dah cover dalam pakej.. =p



Hong Kong Disneyland!! Here we go!!




Before Explorace @ Disneyland Hong Kong..



Selangkah ke sini umpama memasuki alam fantasi. Segala-galanya adalah ‘real’. Kami berada di dalam dunia kartun! Best!




Alam fantasi menjadi realiti..



Sedari langkah pertama hingga ke langkah terakhir di sini diisi dengan pelbagai permainan dan aktiviti yang menakjubkan! Sukar untuk digambarkan dengan kata-kata. Setiap satu permainan yang wujud di sini kami mencubanya. Pulang dengan keseronokan.




Dr Zul pun 'huhahuha' sepanjang trip.. Hehe..



Empat ‘land’ yang terdapat di sini berjaya diterokai dan dirasai:

Tomorrowland:
-Space Mountain. Best sangat2!
-Stitch Encounter




Sejurus sebelum Explorace dimulakan.. Lets go!!



Adventureland:
-Festival of the Lion King
-Rafts to Tarzan’s Treehouse
-Tarzan’s Treehouse
-Jungle River Cruise ~ abes basah kena sembur ngan gajah!



Sleeping Beauty Castle.. Its gonna be mine? Wah..


Fantasyland:
-Sleeping Beauty Caslte
-Mickey’s PhilharMagic
-The Golden Mickeys
-The Many Adventures of Winnie the Pooh


K.A.M.I di sekitar Snow White Grotto..


Main Street, USA
-Lupa sebab takde games kot.. Huu~

*Seminggu diperlukan untuk menghayati ‘dunia baru’ ini.. Semoga berpeluang ke Disneyland lagi.. =)




Sungguh sopan cara Disneyland 'menghalau' pengunjung..


*Disneyland akan ditutup selepas pertunjukan bunga api ini..



Tepat jam 8.00 malam, acara diakhiri dengan pertunjukan bunga api yang sangat sangat sangat hebat dan mengasyikkan! Di ketika ini, seluruh lampu Hong Kong Disneyland akan dipadamkan. Hanya lampu-lampu malap yang dinyalakan. Sepanjang pertunjukan bunga api berlatar belakangkan Sleeping Beauty Castle, perkataan “Waaa.. Fuyyo.. Wahhh..” tidak pernah sunyi dari mulut kami. Kagum!

Seterusnya, menikmati makan malam di Shadowman Restaurant. Pelbagai masakan Melayu versi Hong Kong dihidangkan. Lazat tapi tekak sudah mulai merindui masakan Melayu asli. Loss of appetite already. =( Akhirnya, masa untuk tidur! Newton Palace Hotel yang agak tinggi dan dikelilingi bangunan-bangunan yang juga tinggi. Saya dan Azilea menginap di Tingkat 21. Fuh! Siap boleh tengok bumbung-bumbung bangunan lain.

25 November 2007.. Sabtu..

Selamat tinggal Huafu International Hotel. Terasa bagai baru semalam check-in.. Tup! Tup! Pagi ni dah check-out. *sob3*


Sebelum mengembara.. Kita makan dulu!!

Mari kita mulakan hari dengan pengalaman baru. Jom ke Perkampungan Kuno a.k.a Bandar Kuno. Perkampungan kuno ini merupakan sebuah perkampungan warisan yang terpelihara untuk dijadikan destinasi pelancongan. Rumah-rumah yang didiami adalah dibina dari batu-bata yang tidak bercat. Boleh dikatakan agak daif walaupun hakikatnya ia sememangnya ingin dikekalkan sebegitu. Kami dibawa mengelilingi sekitar perkampungan kuno dengan menaiki beca yang sangat laju dan agak berbahaya pemanduannya. Asyik menjerit ketakutan! Dirasakan seolah-olah menjelajahi kawasan rumah-rumah berkepadatan tinggi seperti dalam cerita-cerita Korea.


Barisan pengayuh beca yang bertauliah..



Me & Azilea.. Berselimut di atas beca.. Huu~


Next destination.. Academic Mission!! *skema jap*


Pusat Pembuatan Teh.. Dr Tea..



Gambar ini terpilih untuk mengisi ruang IPT MAJALAH REMAJA 1 Feb 2008

Bil 515.. Page 140.. *wink2*

Jom berkunjung ke Pusat Pembuatan Teh (Dr Tea). Kami diberi taklimat tentang pelbagai jenis teh yang mempunyai khasiat tersendiri dan diberi peluang untuk merasai sendiri pelbagai jenis teh yang terdapat di pusat tersebut. Antaranya ialah Oolong Tea yang berfungsi membantu melancarkan peredaran darah, Litchi Tea yang berfungsi membantu sistem penghadaman serta Puer Tea yang berfungsi merendahkan tahap kolesterol dan membantu menurunkan berat badan.




Di dalam bangunan Dr Tea.. Bersama Ms Pinky!


Mari bereksperimen bersama Pipee Boy! Hee~




Pipee Boy yang akan 'urinate' apabila suhu air sesuai untuk membuat teh.. *sensored!*


Seterusnya?

Destinasi terakhir di Kota Beijing.. Kedai Batu Permata yang diusahakan oleh rakyat Malaysia kelahiran Klang. Kami diberi taklimat tentang keaslian batu permata dan negara-negara yang menjadi sumber pengeluaran batu permata yang terbaik. *Dapat free jade setiap seorang. Thanks!* Keunikan Stadium Olimpik Beijing 2008 yang berbentuk seperti sarang burung dapat dilihat berdekatan dengan Kedai Batu Permata Olimpik ini.

Berlatar belakang Stadium Olimpik Beijing 2008..

Teringatkan satu peristiwa yang berlaku di sini. Sebaik sahaja keluar dari Kedai Batu Permata Olimpik ini, ada seorang datuk warga China yang sudah agak berusia menegur saya:

Atok: Ni Malijia? (Kamu Malaysia?) ~Hah sudah! Nak jawab apa ni..

Saya: Hao. Wo de jia zai Malijia. (Baik. Saya punya rumah di Malaysia) ~Kuang3!

Tanpa berfikir panjang.. Berdasarkan ilmu yang tak seberapa.. Hanya ini yang termampu.. Lalala..


Last but not least, SHOPPING! 4 jam diperuntukkan untuk membeli belah di Yashow Chowei.




Kali terakhir melihat mentari petang di Beijing..


Selepas menikmati makan malam, kami bertolak ke Pusat Ski di Hot Spring.




Makan.. Makan lagi.. Dan makan lagi..




Aik! Dah lap mulut? Makanan berlambak lagi ni..


Setibanya di Hot Spring..



“Gundik-gundik nggak boleh berada lama-lama di sini.”

~Ali, si pemandu pelancong berkata..~


Sumpah! Kami tak mampu bertahan lama dengan kesejukan salji yang tercipta. Menggigil! Usahkan nak main ski. Huk3.



Di kala suhu di bawah paras beku, photographer dah shaking!

Dan akhirnya, kami mendaftar masuk ke Days Inn. Tidur. Tidur. Tidur. *Sebab kat sini tiada tempat untuk merayau, hanyalah sebuah hotel di atas bukit yang sangat sangat sangat sejuukkkk!*



Nyte~


24 November 2007.. Jumaat..

Sedar tak sedar, sudah masuk hari keempat berada di Kota Beijing. Maka, esok adalah hari terakhir di Tanah Besar China. Hmm.

Walau apa pun, mulakan hari anda dengan ceria!! (“,)

Aktiviti pertama? Semestinya sarapan di Xinjiang Muslim Restaurant. Yummy! Tekak semakin menerima menu Chinese. Burp! Alhamdulillah.

Pengembaraan bermula..

Selangkah ke alam pemerintahan maharaja.. Forbidden City..

Gambar ini dimuatkan dalam MAJALAH REMAJA Keluaran 1 Feb 2008

Bil 515.. Page 140.. (>.<)//

Next Maharaja.. Ekekeke.. =p

Melangkah masuk ke dalam kawasan Forbidden City (Kota Larangan) umpama kembali ke zaman pemerintahan kuno yang diperintah oleh maharaja. Forbidden City merupakan satu kawasan istana yang mempunyai 999 buah bilik gundik-gundik yang dimiliki oleh maharaja. Sebuah kota lama yang sangat luas. Seni bina tradisional China masih utuh untuk dirasai. Setiap ceruk istana kuno dapat dijejaki. Pelbagai bilik diterokai. Pelbagai singgah sana dapat diamati. *Anda boleh sesat di dalam istana sekiranya berjalan sendirian! Huu~* Ingin turut sama menikmatinya? Tempat ini biasa dijadikan sebagai lokasi penggambaran cerita-cerita lama Cina, silakan menonton!

Bersebelahan Dataran Tian Aun Men.. Depan T.O.I.L.E.T.. =S

Keluar sahaja dari alam kuno, “Dataran Merdeka” muncul di retina mata. Dataran Merdeka? Serupa tapi tak sama. Dataran Tian Aun Men! Dataran yang luas. Perbarisan serta pelbagai acara rasmi biasa diadakan di sini. Kami tidak dibenarkan membuka banner program di sini. Hanya bergambar tanpa banner. Apa yang menarik, begitu ramai orang melihat kami bergambar di sini! Mereka juga beratur seperti mana kami, serta mengambil gambar kami juga! Popularkah kami? Huu~ Lawakss!

Eh! Back to our mission!

Entrance.. Farmasi Tong Reng Tang..

Bersama pharmacist.. *Dua dari kiri*

Herbs.. Eh! Pharmacognosy.. Ops! Herbs..


Farmasi Tong Reng Tang kami jelajahi. Sebagaimana lazimnya di China, ia dibahagikan kepada dua bahagian iaitu bahagian ubat-ubatan moden dan ubat-ubatan traditional (herba). Penimbangan herba masih lagi menggunakan sejenis alat seperti dacing, masih lagi menggunakan besi pemberat @ batu penimbang. Mantap! ‘Pharmacist’ di sini sememangnya mahir dan pakar dalam bidang herba seperti mana kita di Malaysia pakar dalam bidang ubat-ubatan moden. *Mereka sudah pasti cemerlang dalam bidang Pharmacognosy! Seperti Prof Jean Frederick Weber Faizal. Ops! Hehe.

Alhamdulillah selesai sudah Academic Mission untuk hari ini. Seterusnya, jalan-jalan lagi!! Yey3!

Di hadapan Pusat Mutiara Air Tawar..

Jom ke Pusat Mutiara Air Tawar. Kami didedahkan dengan segala proses melibatkan mutiara, sedari awal bagaimana kerang itu dikopek. Sebaik sahaja kerang dikopek, beberapa biji mutiara kelihatan ‘menyorok’ di balik ‘isi-isi’ kerang. Menarik.. Pelbagai aksesori yang diperbuat dari mutiara terdapat disini. Bukan sekadar itu, kami juga berpeluang mencuba alat-alat kosmetik yang diperbuat daripada mutiara. Membelinya? Lain kali ye.. =)


Seterusnya? Kita kembali ke zaman peperangan. Jom ke Terowong bawah tanah. Seram!! Terowong ini dibina sebagai jalan keluar sewaktu peperangan. Pelbagai ‘bilik tanpa pintu’ tersedia. Jangan terkejut, hospital pun ada dalam terowong ni.. Apa yang pasti, kami sentiasa menjerit. Hoho. Manakan tidak, sedang asyik berjalan dalam suasana malap.. Tiba-tiba.. Ayark!! Patung Askar China berdiri di sebelah anda! Cuak.. Jangan sesekali berjalan sendirian, anda berkemungkinan tidak bertemu jalan pulang. Ngee3! Tapi pelik, nun di hujung terowong, ada satu kedai yang menjual aksesori dan kain. Mahal. =S

*Kami dilarang bergambar di sini.. Tak tau kenapa.. Weee.. Lagipun gelap..*

Apa lagi yang tertinggal ek? Mm. Acara wajib setiap hari.. S.H.O.P.P.I.N.G!! Sunny Market.. Jom kita menderma..

..Friday Nite.. Saturday Nite..
.Nadia.Lisma.Farrah.Ain.Wirdiana.Fatimah.

Setibanya di hotel, seperti biasa.. Malam masih muda.. Hehe.. ‘Night Life’ mesti dihidupkan. Ops! Jangan fikir bukan-bukan. Setiap malam, selagi mana kedai di Kota Beijing masih belum ditutup, selagi itulah kami jelajah.

Lazat lagi menyelerakan.. Uwekss!

Setelah penat ‘berpeleseran’.. Sebelum tidur, kita makan dulu.. Kebab daging Cina Muslim di pasar malam di hadapan hotel, sedap! Para penjual semuanya memakai pakaian seragam putih seperti pelayan di hotel layaknya. Bersih. Fakta menarik tentang pasar malam ini ialah lampu akan ditutup secara automatic tepat jam 10.30 malam. Maka, dengan rasminya gerai-gerai ditutup. Apa yang menarik lagi, sebelum pulang, para penjual akan membasuh tapak gerai mereka menggunakan paip dan baldi yang tersimpan di bawah tanah. *Discover pada malam terakhir berada di Huafu International Hotel*

Related Posts with Thumbnails